Spaghetti śródziemnomorskie
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 230 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 60 dag spaghetti
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka Vegety Ziołowej
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- łyżka koniaku lub winiaku
- 2 łyżki kaparów
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- ew. listki bazylii do dekoracji
Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na grubej tarce. Seler naciowy opłukać, odciąć nać, obrać z włókien i drobno posiekać. Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchewkę, seler i smażyć kilka minut.
Do warzyw dodać pokrojone pomidory bez skórki, doprawić cukrem, Vegetą Ziołową i dusić na małym ogniu 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i warzywa zmiękną. Do sosu wlać alkohol, oliwę, dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć makaron, gotować ok. 10 minut (makaron powinien być ugotowany al dente). Odcedzić, dokładnie osączyć.
Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać. Wyłożyć na talerze, ewentualnie przybrać listkami bazylii.