Spaghetti po bolońsku (Spaghetti alla bolognese)
Porcja: 642 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie i duszenie: 25 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:48
Reklama
Dla 4 osób
Reklama
- 400 g spaghetti
- 300 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 500 g pomidorów w puszce (pelatti)
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- szczypta suszonego oregano lub tymianku
- 200 g startego parmezanu
- pieprz
Reklama
Cebulę i czosnek obrać, umyć, posiekać. Podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Czosnek usunąć. Do cebuli dodać mięso i smażyć, rozgniatając widelcem tworzące się grudki. Dodać pokrojone w kawałki pomidory. Dusić, od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia sos doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ułożyć w misce. Polać sosem. Osobno podać ser.
Reklama
Reklama
Reklama