Spaghetti jak pizza
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 19.04.2005, 09:21
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 50 dag spaghetti
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 25 dag tartego żółtego sera (np. morski)
- ząbek czosnku
- puszka (40 dag) krojonych pomidorów
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 15 dag pieczarek
- 15 dag mozzarelli
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć na sicie.
Jajka, śmietanę i 20 dag sera wymieszać, przyprawić. Czosnek obrać, posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy z pomidorami, wymieszać z mieszanką jajeczną.
Blachę wyłożyć pergaminem, nałożyć spaghetti, polać sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Całość posypać pozostałym serem i oliwkami.
Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plasterki, a mozzarellę na kawałki. Obydwa składniki oprószyć solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą, ułożyć na makaronie.
Spaghetti piec 20 minut w temperaturze 250°C. Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama