Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 50 dag pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Reklama

Masło i olej rozpuść w rondlu o grubym dnie. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na tłuszcz, zeszklij. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na małe cząstki. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
Pomidory i czosnek dodaj do garnka z cebulą, przypraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu ok. 10 min, często mieszając.
Tuńczyka odcedź, dodaj do uduszonych warzyw, włóż także opłukane i posiekane ½ pęczka oregano. Duś razem jeszcze ok. 5 min.
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą. Wyłóż na talerze, polej sosem. Posyp listkami świeżej bazylii. Jeśli lubisz posyp także żółtym startym serem.

Reklama
Reklama
Reklama