Spaghetti i sos z tuńczyka
Przygotowanie: 35 min
Porcja: 170 kcal
- Naj
Opublikowano: 17.07.2008, 10:30
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 50 dag makaronu spaghetti
- 50 dag pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
Reklama
Masło i olej rozpuść w rondlu o grubym dnie. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na tłuszcz, zeszklij. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na małe cząstki. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
Pomidory i czosnek dodaj do garnka z cebulą, przypraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu ok. 10 min, często mieszając.
Tuńczyka odcedź, dodaj do uduszonych warzyw, włóż także opłukane i posiekane ½ pęczka oregano. Duś razem jeszcze ok. 5 min.
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą. Wyłóż na talerze, polej sosem. Posyp listkami świeżej bazylii. Jeśli lubisz posyp także żółtym startym serem.
Reklama
Reklama
Reklama