Spaghetti bolognese według przepisu Heidi Klum
Często gotuję rosół albo robię steki z kurczaka, bo lubimy grillować. Spaghetti bolognese wychodzi mi wyśmienicie. Ale szczerze mówiąc, potrafię przygotować wszystko: pulpety, tradycyjny niemiecki sznycel, bigos... Wymyśl potrawę, a ja ją zrobię.
- glamour
DOMOWE SPAGHETTI BOLOGNESE ● 400-500 g spaghetti ● 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) ● średnia cebula ● ząbek czosnku ● 3 łyżki oliwy ● 100 g parmezanu
NA SOS POMIDOROWY: ● 4-5 pomidorów ● świeża bazylia ● oregano ● marchewka (drobno starta) ● sól ● czarny pieprz
Ugotuj makaron według przepisu. Przygotuj sos pomidorowy: pomidory pokrój w ósemki, włóż do garnka i podgrzewaj, aż zmiękną, a sok odparuje. Przetrzyj pomidory przez sitko, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i podsmaż je przez kilka minut. Dodaj mięso mielone i duś wszystko przez ok. 20 minut. Połącz z pastą pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłóż na talerz, posyp parmezanem, udekoruj świeżą bazylią.