Spaghetti alla bolognese
z sosem pomidorowo-mięsnym)
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 610 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 14:04
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 3/4 kg makaronu spaghetti
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- puszka pokrojonych pomidorów
- łyżki startego parmezanu
- liść laurowy
- sól, pieprz
Reklama
Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem.
Reklama
Reklama
Reklama