Reklama
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 350 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
  • ząbek czosnku
  • 400 g spaghetti
  • 150 g startego parmezanu (niekoniecznie)
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
Reklama

■ Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz zioła. Dalej dusić 20 minut, aż sos nieco się zagęści. Doprawić do smaku przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
■ Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wyłożyć na półmisek. Polać sosem, ewentualnie posypać serem. Potrawę udekorować listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama