Soubise
Przygotowanie: 40 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:32
Reklama
Do jagnięciny, baraniny, jajek na twardo, jarzyn, np. karczochów
Sos ten wymyślił w XVII wieku francuski książę Soubise (czytaj: subis) - marszałek Francji, a także znawca sztuki kulinarnej.
Na 2 szklanki
Reklama
- 3-4 cebule
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietanki UHT 30%
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- gałka muszkatołowa, cukier, sól, biały pieprz
Reklama
Masło stopić w rondelku. Wsypać przesianą mąkę, cały czas mieszając. Przesmażyć, ale nie rumienić.
Wlać mleko, mieszając podgrzewać na małym ogniu kilka minut do chwili, aż sos zgęstnieje.
Cebule ułożyć na blasze, zrumienić w piekarniku, ostudzić. Obrać, pokroić w kawałki i zmiksować.
Cebulę dodać do sosu, gotować na małym ogniu 10 minut. Przyprawić odrobiną cukru, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Rondel zdjąć z ognia. Do sosu wlać śmietankę i wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama