Sosy do pieczeni
Nawet najlepsza pieczeń jest niekompletna, jeśli nie podasz jej z odpowiednim sosem. Proponujemy 3 różne warianty.
- Naj
KAPAROWY
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu z kostki
- 1,5 cytryny
- 1 żółtko
- cukier, sól, pieprz
- słoiczek kaparów
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją schłodzonym bulionem. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodaj sok i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia, przestudź, zaciągnij żółtkiem. Przypraw cukrem, solą i pieprzem. Dodaj kapary, przełóż sos do sosjerki.
ŚMIETANOWY
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki rosołu drobiowego z kostki
- szklanka śmietany
- po 3 śliwki, korniszony i grzybki w occie
- sól, pieprz
- rzeżucha
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź ją chłodnym rosołem. Zagotuj, mieszając, dodaj śmietanę, posiekane śliwki, korniszony i grzybki. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp rzeżuchą.
ŻURAWINOWY
- słoiczek żurawiny
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 ostrej papryczki chili
- łyżeczka chrzanu
- 4 łyżki majonezu
Żurawinę przełóż do salaterki. Ze sparzonej pomarańczy otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Papryczkę bardzo drobno posiekaj. Do żurawiny dodaj sok i skórkę pomarańczową, chrzan i posiekaną papryczkę chili, utrzyj na jednolitą masę. Na koniec dodaj majonez, wymieszaj. Schłodź.