Sos holenderski
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 380 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:55
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki octu winnego
- sok z cytryny
- 20 dag masła
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Żółtka wymieszać w rondelku z octem winnym i szczyptą soli. Masło pokroić na kawałeczki.
Garnuszek z żółtkami wstawić do większego garnka z gorącą wodą i podgrzewać mieszając, aż żółtka zgęstnieją.
Mieszając dodawać stopniowo kawałeczki masła. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Reklama
Podawać do szparagów, gotowanej ryby i kalafiorów.
Reklama
Reklama
Reklama