Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml porto albo miodu pitnego
  • 2 cebulki
  • świeży tymianek
  • 2 łyżeczki utłuczonego kolorowego pieprzu
  • 5 dag gorzkiej czekolady
Reklama

Do rondla z grubym dnem wlej wino oraz porto (lub miód pitny). Dodaj posiekane cebulki i tymianek; 1 gałązkę odłóż do dekoracji. Gotuj na ostrym ogniu 20 min, redukując objętość sosu do 1/2. Przecedź sos przez przez sito, podgrzej na małym ogniu. Rozpuść w sosie czekoladę, dodaj pieprz. Jeśli lubisz dania bardzo pikantne, możesz dodać także sproszkowaną chili. Podaj sos czekoladowy w sosjerce, posypany kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Nie zapomnij podać wraz z sosjerką łyżeczki, bo sos będzie gęsty jak dip, ciężko go nalać.

Reklama
Reklama
Reklama