Sos czekoladowy do mięsa
Zaskakujący, pikantny i słodki gęsty sos do mięs. Zasmakuje wszystkim łasuchom.
- Naj
Opublikowano: 09.01.2009, 11:01
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml porto albo miodu pitnego
- 2 cebulki
- świeży tymianek
- 2 łyżeczki utłuczonego kolorowego pieprzu
- 5 dag gorzkiej czekolady
Reklama
Do rondla z grubym dnem wlej wino oraz porto (lub miód pitny). Dodaj posiekane cebulki i tymianek; 1 gałązkę odłóż do dekoracji. Gotuj na ostrym ogniu 20 min, redukując objętość sosu do 1/2. Przecedź sos przez przez sito, podgrzej na małym ogniu. Rozpuść w sosie czekoladę, dodaj pieprz. Jeśli lubisz dania bardzo pikantne, możesz dodać także sproszkowaną chili. Podaj sos czekoladowy w sosjerce, posypany kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Nie zapomnij podać wraz z sosjerką łyżeczki, bo sos będzie gęsty jak dip, ciężko go nalać.
Reklama
Reklama
Reklama