Sos boloński
Chcesz sobie przypomnieć niedawne wakacje we Włoszech? A może poczuć przedsmak oczekiwanego urlopu? Każdy pretekst jest dobry, żeby zjeść danie z sosem bolońskim!
- Claudia
Opublikowano: 27.07.2015, 09:41
Reklama
Porcja: 507 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 500 g mięsa wołowego extra
- po 1/2 szklanki posiekanej marchwi i selera
- szklanka posiekanej pietruszki
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 7 dużych ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 l pomidorowej passaty
- 440 g krojonych pomidorów w puszce
- 2 szklanki bulionu wołowego
- po kilka gałązek świeżego cząbru, oregano i lubczyku
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Reklama
W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej: marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek. Gdy składniki się przyrumienią, wyjąć czosnek i posiekać go, a do warzyw dodać zmielone mięso. Rozgnieść je widelcem, doprawić solą. Dolać wino i dusić, aż połowa sosu odparuje. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić na małym ogniu 30–40 minut. Dołożyć passatę i pomidory oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. gdy konsystencja sosu będzie odpowiednia, dodać posiekane zioła i zdjąć z ognia.
Reklama
Reklama
Reklama