Sos beszamelowy
Klasyk wśród sosów. Potrafisz go zrobić?
- kobieta.pl
Opublikowano: 15.10.2014, 10:58
Reklama
Składniki:
Reklama
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- mała cebulka
- listek laurowy
- sól
- biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Reklama
Masło roztop w rondlu, dodaj mąkę i mocno mieszaj. Powinna powstać gładka masa. Zdejmij ja z ognia i powoli dodawaj mleka, cały czas mieszając. Użyj trzepaczki, żeby ubijać dodawane mleko.. Postaw rondel na ogniu i dodaj przyprawy oraz cebulę. Gotuj mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach wyjmij listek i cebulę. Dopraw. Sos powinien przypominać rzadki kisiel.
Reklama
Reklama
Reklama