Sorbet z kiwi i białego wina
Porcja: 715 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 2 godziny
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 20:39
Reklama
Dla 8 osób
Reklama
- 500 g kiwi
- 4 banany
- 3 szklanki deserowego lub półwytrawnego wina
- ok. szklanki cukru
- szklanka bitej śmietany
- pęczek świeżej melisy lub mięty (niekoniecznie)
- sok z cytryny
1) Kiwi i banany obrać. Po jednym owocu odłożyć. Pozostałe pokroić.
2) Wino zagotować z cukrem, włożyć kiwi i chwilę pogotować. Przestudzić. Zmiksować z bananami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wystudzić.
3) Owocową masę przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Co pół godziny masę zamieszać.
Reklama
4) Sorbet przełożyć do miseczek. Udekorować śmietaną, pokrojonymi na kawałki pozostałymi owocami i listkami melisy lub mięty.
Reklama
Reklama
Reklama