Sorbet brzoskwiniowy
Zimny deser w sam raz na letnie upały!
- Naj
● 1,2 kg dojrzałych brzoskwiń lub moreli
● sok z 1 cytryny
● 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej
● 25 dag cukru pudru
● 1/2 butelki wina musującego
● szklanka bitej śmietany
● kilka wisienek koktajlowych
[adsense]
Owoce umyj, sparz, obierz ze skóry. Przekrój na połówki, usuń pestki, a miąższ pokrój w grubą kostkę. Zmiksuj z sokiem z cytryny. Wodę mineralną zagotuj z cukrem, pogotuj 5 minut, ostudź. Syrop połącz z winem i musem owocowym. Zmiksuj całość jeszcze raz i wstaw na 8–10 godzin do zamrażalnika. Po ok. 2 godzinach, kiedy masa stężeje, przemieszaj ją widelcem lub zmiksuj. Zamrożoną, przed rozłożeniem do pucharków, potrzymaj 15 minut w temperaturze pokojowej. Pucharki z sorbetem udekoruj bitą śmietaną i wisienkami.