Sola z płatkami migdałowymi i pomarańczami
Ryba upieczona z pomarańczami wydaje się bardzo egzotycznym połączeniem, ale wiele na nim zyskuje – nabiera delikatności, soczystości i wykwintnego aromatu.
- Naj
Opublikowano: 26.01.2009, 13:30
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- olej
- 2 pomarańcze
- 4 filety z soli (ok. 60 dag)
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- sól, pieprz
- łyżka płatków migdałowych
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Reklama
Brytfannę posmaruj olejem. Pomarańcze sparz we wrzątku, pokrój w plastry. Filety umyj i osusz. Ułóz je w natłuszczonej brytfannie, obłóż plastrami pomarańczy. Sok i skórkę wymieszaj z solą i pieprzem, skrop filety i owoce. Posyp płatkami migdałowymi i gałką muszkatołową. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko lub bagietką.
Reklama
Reklama
Reklama