Sola z brokułami
Świetny pomysł na zdrowy obiad. Zobacz sama!
- Naj
●60 dag filetów soli
●sól
● pieprz biały
●pęczek brokułów
●cebula
● łyżka masła
● 2 łyżki mąki
●ok. 1/2 łyżeczki curry
●1,5 szklanki mleka
● 2 łyżki majonezu
●sok z 1/2 cytryny
● 3 łyżki płatków migdałowych
●3 łyżki startego sera
[adsense]
Filety opłucz, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 10 min, pokrój w małe kawałki. Brokuły podziel na różyczki, zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, pokrój w talarki, podsmaż na maśle. Dodaj mąkę, curry i mieszając, smaż 2 min. Wlej mleko, zmniejsz ogień i mieszając, duś jeszcze chwilę. Dodaj majonez, sok z cytryny, płatki migdałowe i brokuły, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, zdejmij z ognia. Do gorącego sosu włóż kawałki ryby, przemieszaj. Przełóż całość do natłuszczonej formy, posyp startym serem. Piecz 25 min w 200 stopniach.