Soczysta szynka
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 72 godziny i 2 tygodnie
Gotowanie: ok. 2 godzin
- Moje Gotowanie
- szynka wieprzowa ze skórą, bez kości (ok. 2 kg)
- 4 łyżki Soli peklowej Prymat
- 4 łyżki soli
- po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- łyżka kolendry
- 4 goździki
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Liście laurowe pokruszyć, pozostałe przyprawy utłuc w moździerzu. Wymieszać z czosnkiem, solą, solą peklową, cukrem. Połową mieszanki przyprawowej natrzeć szynkę.
Mięso ułożyć w naczyniu kamionkowym, przykryć deską, obciążyć. Pozostawić na 48 godz. w chłodnym miejscu.
Zagotować 2 l wody, ostudzić, wymieszać z resztą soli i przypraw, zalać mięso. Pozostawić na 2 tygodnie w chłodnym (4 st. C) miejscu, przewracając co 2-3 dni.
Szynkę wyjąć z zalewy, oczyścić z przypraw, opłukać, związać ściśle sznurkiem. Włożyć do garnka skórą na dół, zalać wrzątkiem tak, by woda przykryła mięso. Zagotować, gotować na najmniejszym ogniu ok. 2 godzin, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Gdy szynka daje się łatwo nakłuć widelcem, jest gotowa.
Szynkę schłodzić w wywarze. Wyjąć, osuszyć, zawinąć w folię, zamrozić na 24 godziny. Przed podaniem usunąć sznurek, pokroić w plastry. Podawać z sosem chrzanowym, ćwikłą lub sosem tatarskim.