Śmietanowiec z gruszkami
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25-30 minut
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 16 porcji
Biszkopt:
- szklanka cukru
- 5 jajek
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Krem i dekoracja:
- 3 łyżki żelatyny
- szklanka jogurtu
- 2 szklanki kremówki
- 3 łyżki soku wiśniowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 gruszek
- 5 łyżek cukru
- cukrowe jajeczka
- 2 łyżki płatków migdałowych
Biszkopt: białka ubić trzepaczką wsypując po łyżce cukier. Pianę wymieszać z żółtkami, przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką. Masę nałożyć do przygotowanej średniej tortownicy. Piec 25-30 min w 180°C.
Krem: gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować w wodzie z cukrem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, podgrzać, zmiksować z jogurtem. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (3 łyżki odłożyć), połączyć z jogurtem. Krem podzielić na pół, połowę wymieszać z sokiem.
Biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć białym kremem i gruszkami. Wierzch i bok pokryć różowym kremem.
Ozdobić kratką z bitej śmietany, jajeczkami, obsypać migdałami. Wstawić do lodówki.