Śmietanowiec na zimno
Lekki deser truskawkowy- odświeżający i łatwy do wykonania
- Claudia
Opublikowano: 15.06.2014, 11:21
Reklama
PORCJA: 462 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
Przepis na 10 porcji
Reklama
- 300 g truskawek
- 500 g jogurtu naturalnego
- szklanka kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 70 g cukru
- 8 listków żelatyny
- okrągły biszkopt
Polewa:
- 200 ml soku z truskawek
- łyżeczka cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta kwasku cytrynowego
Reklama
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę owoców przekroić na pół, resztę na ćwiartki. Jogurt zmiksować z kremówką i cukrami. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Gdy zmięknie, podgrzewać, aż się rozpuści. Przestudzić. Dodać 3 łyżki jogurtu i szybko wymieszać. Połączyć z resztą masy. Biszkopt włożyć do tortownicy. Boki obłożyć połówkami truskawek, pozostałe owoce ułożyć na cieście. Zalać tężejącą masą i wstawić do lodówki. Składniki na polewę gotować przez minutę. Ostudzoną polewą pokryć wierzch deseru. Chłodzić 3 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama