Reklama

Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Składniki na 15 porcji:
Spód:

Reklama
  • jajko l50g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wypełnienie:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 250 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 700 g tłustego serka waniliowego
  • 400 g poziomek
  • 100 g orzechów prażonych w miodzie
  • 2 opakowania galaretki owocowej
Reklama

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wylepić nim wyłożoną pergaminem tortownicę i piec ok. 15 minut w 180°C. Żelatynę rozpuścić w 3–4 łyżkach gorącej wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ubijając, stopniowo dodawać serek, a na końcu żelatynę. Całość zmiksować. Masę wylać na ciasto. Na wierzchu rozłożyć poziomki i orzechy. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy lekko stężeje, zalać nią ciasto. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama