Śmietankowy sernik z poziomkami
Smakowite ciasto na letnie miesiące. Życzymy smacznego!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 13.06.2013, 08:05
Reklama
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Składniki na 15 porcji:
Spód:
Reklama
- jajko l50g masła
- 2 łyżki cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie:
- 2 łyżki żelatyny
- 250 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 700 g tłustego serka waniliowego
- 400 g poziomek
- 100 g orzechów prażonych w miodzie
- 2 opakowania galaretki owocowej
Reklama
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wylepić nim wyłożoną pergaminem tortownicę i piec ok. 15 minut w 180°C. Żelatynę rozpuścić w 3–4 łyżkach gorącej wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ubijając, stopniowo dodawać serek, a na końcu żelatynę. Całość zmiksować. Masę wylać na ciasto. Na wierzchu rozłożyć poziomki i orzechy. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy lekko stężeje, zalać nią ciasto. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama