Śmietankowy mus
Porcja: 350 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 30 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:21
Reklama
Dla 4 osób
Reklama
- 500 g truskawek
- 2 szklanki śmietanki
- 7 łyżek cukru
- 4 żółtka
- jajko
- masło do formy
- łyżka skórki startej z cytryny
- listki melisy
Reklama
Truskawki umyć, osączyć. Usunąć szypułki. 3/4 zmiksować z połową cukru. Śmietankę zagotować. Jajko i żółtka ubić z resztą cukru i cały czas ubijając, powoli wlewać gorącą śmietankę. Wymieszać z truskawkowym musem (8 łyżek musu odłożyć). Żaroodporne foremki wysmarować masłem. Do każdej wlać po 2 łyżki musu. Dopełnić owocowo-śmietanową masą. Foremki ustawić w naczyniu z gorącą wodą sięgającą 2/3 ich wysokości. Przykryć folią aluminiową. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pozostałe truskawki pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na 4 talerzykach. Mus wyjąć z foremek. Ułożyć na każdej porcji truskawek. Udekorować listkami melisy. Posypać skórką cytrynową.
Reklama
Reklama
Reklama