Smalec z wędzonką
W dobrych restauracjach podaje się go jako eleganckie „czekadełko”. Sama zrób smalec z wędzonką.
- Naj
Opublikowano: 13.01.2009, 13:33
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 50 dag słoniny
- 2 duże cebule
- 30 dag kiełbasy
- sól, pieprz ziołowy
- majeranek
Reklama
Słoninę pokrój w kostkę, wytop na patelni, nie rumieniąc. Dodaj posiekane cebule, podsmaż, by zmiękły i stały się szkliste, ale nie przypaliły się. Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój drobno, dodaj do zawartości patelni. Całość podsmaż, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy skwarki staną się złociste, wyłącz ogień. Przestudź smalec, przelej do glinianych garnuszków. Odstaw w chłodne miejsce, by wystygł.
Reklama
Reklama
Reklama