Smakowite kuleczki
Porcja: 360 kcal

- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 12 małych marynowanych pieczarek (większe można przekroić na pół)
- 50 dag mielonego mięsa
- 1/3 szklanki mleka
- kromka bułki
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki bułki tartej
- szczypta soli i pieprzu
Bułkę namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Pieczarki osączyć z zalewy. Z mięsa uformować 12 placuszków. Na każdym położyć pieczarkę, oblepić mięsem, uformować kulkę.
Jajko rozmącić. Mięsne kulki panierować w jajku, po czym obtoczyć w bułce.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Kłaść kulki i smażyć ok. 10 minut ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
W każdą kulkę wbić wykałaczkę, ułożyć w piramidkę na półmisku udekorowanym sałatą i listkami mięty.
RADA: do tej przekąski można podać gęsty sos pomidorowy przyprawiony czosnkiem i majerankiem lub oregano.
Polecane
„Współlokatorka sprowadza do domu obcych facetów. Już miałyśmy się jej pozbyć, kiedy pojawił się smakowity kąsek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa