Smakołyki z owoców lata
Lipiec to miesiąc dla łasuchów. Już dojrzewają maliny, za chwilę będą czarne jagody, porzeczki, agrest. W sam raz na pyszne ciasta i lekkie, aromatyczne desery, które na dodatek przygotujesz szybko i bez trudu.
- Claudia
Bomba śmietanowo-jagodowa Porcja: 368 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 10 porcji Ciasto: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, torebka budyniu waniliowego, słoik dżemu jagodowego
Krem: szklanka białego półsłodkiego wina, 2 łyżki żelatyny, sok z cytryny, 200 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich, 1/2 l śmietany kremówki, 1/2 szklanki cukru Białka ubić z cukrem. Ubijając pianę, dodawać po żółtku i stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180°C. Gdy wystygnie, usunąć papier. Posmarować ciasto dżemem, zrolować i owinąć folią. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Wino lekko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wstawić na 10-15 minut do lodówki.
Owoce opłukać, osączyć. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać do niej owoce i połączyć z zastygającym winem.
Roladę pokroić w plastry; 1/3 odłożyć, pozostałymi wyłożyć salaterkę i umieścić na nich krem. Wierzch przykryć resztą plastrów. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z miski jak babkę. Kruszon z różowego wina Porcja: 172 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 6 osób 2-3 limonki, 1-2 łyżki cukru pudru, 400 g malin, butelka półsłodkiego różowego wina, gazowana woda mineralna, płatki róż do dekoracji (niekoniecznie) Limonki sparzyć, osuszyć, pokroić w krążki. Połowę plasterków przełożyć do dużego szklanego naczynia. Posypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Maliny opłukać, dokładnie osączyć, dodać do limonek. Owoce zalać winem, naczynie dopełnić wodą mineralną, delikatnie wymieszać. Ewentualnie udekorować płatkami róż. Mus malinowo-porzeczkowy Porcja: 204 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Dla 4 osób 400 g malin, 100 g czarnych porzeczek bez szypułek, 4-5 łyżek cukru pudru, 2 białka, sok z cytryny, listki melisy, sól Owoce opłukać, osączyć, zmiksować z łyżką cukru pudru. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Pianę połączyć z masą owocową, doprawić sokiem z cytryny. Mus rozłożyć do pucharków. Udekorować listkami melisy. Malinowy keks Porcja: 313 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 12 porcji 300 g malin, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki śmietany, szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki soku z cytryny, tłuszcz i mąka do formy Owoce opłukać, osączyć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając, dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Potem wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.
Podłużną formę natłuścić, oprószyć mąką. Wsypać maliny i włożyć na nie ciasto. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Drożdżowy placek z jagodami Porcja: 336 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Na 12 porcji Ciasto: 60 g drożdży, 4 łyżki cukru, szklanka mleka, 100 g masła, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 2 jajka, cukier waniliowy, skórka starta z cytryny, szczypta soli oraz tłuszcz do formy
Nadzienie: 300 g jagód, żółtko, cukier do posypania Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 2 łyż-kami mleka. Resztę mleka mocno podgrzać razem z masłem. Gorącym płynem zalać mąkę, wymieszać. Na chwilę odstawić.
Żółtka i jajka roztrzepać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Połączyć z zaczynem i wszystko dodać do mąki. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki lub końcówek miksera. Ciasto podzielić na trzy części: dwoma wyłożyć natłuszczoną blachę, trzecią odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody opłukać, posypać nimi placek. Resztę ciasta rozwałkować. Wykrawać z niego paski o szerokości 1 cm i nakładać na ciasto, tworząc kratkę. Posmarować ją żółtkiem. Piec ok. 35 minut w 180°C. Posypać cukrem.
1 z 2
1439
2 z 2
1440