Smakołyki bez glutenu - pasta z tuńczyka
Smaczna na śniadanie, kolację i przekąskę w czasie dnia. A co więcej, bezglutenowa - pasta z tuńczyka.
- Claudia
PORCJA: 229 kcal
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
NA 4 PORCJE
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub oliwie
- 1/2 jabłka
- 1/2 cebuli
- ogórek
- łyżka kaparów lub posiekanych oliwek
- 1–2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 4 kromki pieczywa bezglutenowego
Rybę osączyć. Jabłko, cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Dodać tuńczyka, kapary lub oliwki i majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Kromki pieczywa opiec w tosterze lub piekarniku. Posmarować pastą z tuńczyka. Zaraz podawać.
Domowy chleb bezglutenowy
260 g ulubionej mąki bezglutenowej zmiksować z 130 g mąki gryczanej, 120 g ziaren (słonecznik, dynia), 1 i 3/4 łyżeczki soli, łyżeczką drożdży w proszku i 360 ml wody. Odstawić na noc w ciepłe miejsce. Naczynie żaroodporne z pokrywką ogrzać w piekarniku (225°C). Wlać masę chlebową. Piec 30 minut w 225°C. Zdjąć pokrywkę. Na chleb wrzucić parę kostek lodu (żeby skórka była bardziej chrupiąca). Chleb piec jeszcze 15 minut.