Reklama

SKŁADNIKI:
Quiche:
● 200 g ciasta kruchego (gotowego)
● 300 g kwaśnej śmietany
● 150 ml pełnotłustego mleka
● 3 jaja
● żółtko
● starta gałka muszkatołowa
● pieprz
● sól
● 100 g startego sera Gruyère (lub inny twardy ser)
● 150 g wędzonego boczku

Szaszłyki:
● pęczek rozmarynu
● 200 g cukinii żółtej lub żółtego kabaczka
● 200 g cukinii zielonej
● 200 g czerwonej papryki
● 200 g bakłażana
● oliwa
● czosnek
● tymianek
WYKONANIE:
Kruche ciasto włożyć do okrągłej formy, nakłuć widelcem (można na ciasto wyłożyć ziarna dużej fasoli, aby nie wyrosło). Piec 10 minut w temp. 170°C. Wyciągnąć z piekarnika usunąć fasolę i zostawić do ostudzenia. W trakcie pieczenia ciasta wymieszać w misce śmietanę, mleko, całe jaja, żółtko, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Następnie wylać na ciasto, dodać ser Gruyère, pokrojony boczek i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut. Następnie przygotować szaszłyki. Warzywa pokroić w większą kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek, tymianek i warzywa. Smażyć przez chwilę. Na koniec przygotować z nich szaszłyki, udekorować gałązkami rozmarynu.
Michel Roth, słynny francuski mistrz kuchni Rady Michela:
● Gorący quiche to świetny sposób na uatrakcyjnienie obiadu, ale można go też podać w formie zimnej przekąski np. na lekką kolację. Do jego przyrządzenia doskonale nadają się wędliny, ale również warzywa, nabiał, jajka.
● Do przygotowania quiche’a i innych potraw zawsze wybieraj tylko świeże produkty. Kupuj je w sklepach takich jak Intermarché, gdzie znajdziesz świeże warzywa od lokalnych dostawców i pieczywo prosto z pieca oraz świeżo wędzone na miejscu wędliny.
Pozostałych pomysłów i inspiracji Michela Rotha szukaj na: www.atelier.intermarche.pl
Sąsiedztwo pełne smaku
Spód z kruchego ciasta i śmietanowo-jajeczny sos to obowiązkowe składniki quiche’a. Jako wypełnienie można wykorzystać dowolne składniki i łączyć je ze sobą. W placku z mięsem sprawdzi się nie tylko boczek, ale i inna wędlina, np. szynka lub ogonówka. Jako warzywny dodatek polecamy wtedy ziemniaki. Jesienne jarzyny: cukinia, bakłażan, kabaczek, dynia, doskonale smakują z dodatkiem żółtego lub koziego sera, a grzyby leśne – z kaszą i twarogiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama