Reklama

Przepis Marty Gessler (Quchnia Artystyczna):
Sałatka z kurczaka i awokado
Porcja: 340 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 2 osób
●2 piersi kurczaka ●100 ml białego wina ●oregano ●4 łyżki oliwy ●3 łyżki musztardy ●2 łyżki octu balsamicznego ●łyżeczka cukru ●niewielka sałata lodowa ●16 owoców winogron ●8 dużych truskawek ●2 awokado ●sól ●pieprz
■ Piersi kurczaka opłukać, pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Dusić na niewielkim ogniu na 2 łyżkach oliwy, dolewając stopniowo wino. Mięso zdjąć z patelni, a gdy wystygnie, pokroić w cienkie plastry. Sos pozostały z duszenia zmiksować z musztardą, octem, cukrem i resztą oliwy.
■ Sałatę pokroić. Truskawki opłukać, pociąć w plasterki. Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry. Winogrona opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki.
■ Na dużym półmisku ułożyć sałatę. Obłożyć ją mięsem, plasterkami awokado i truskawek oraz winogronami. Polać sosem.

Reklama

Przepis Ewy Kakiet-Springer (sieć restauracji T.G.I. Friday’s):
Doborowe piersi drobiowe
Porcja: 290 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 2 osób
●2 piersi z drobiu (120 g) ●masło czosnkowe ●15 g sera pleśniowego typu rokpol ●15 g sera feta ●180 g brokułów ●cząstka cytryny
Masło czosnkowe: ●1,5 łyżki masła ●po szczypcie mielonej czerwonej papryki, soli i granulowanego czosnku ●1/2 łyżki siekanego świeżego czosnku
■ Piersi kurczaka opłukać, osączyć. Masło roztopić, wymieszać z papryką, solą i czosnkiem (granulowanym i świeżym). Połową masła z przyprawami posmarować mięso. Upiec je na grillu (lub patelni grillowej), w trakcie smażenia polewając resztą masła. Posypać pokrojonymi w kostkę obydwoma rodzajami sera. Potrawę zapiekać w opiekaczu (lub piekarniku) do momentu rozpuszczenia się serów.
■ Brokuły ugotować al dente. Kurczaka ułożyć na talerzu. Obok w osobnej miseczce podać brokuły. Udekorować je cząstką cytryny.

Adam Kujas (Flik)
Pierś nadziewana suszonymi pomidorami oraz mozzarellą
Porcja: 410 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 2 osób
●3–4 gałązki świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego) ●2 ząbki czosnku ●podwójna pierś kurczaka (ok. 300 g) ●1–2 łyżki oliwy Farsz: ●120 g mozzarelli ●kilka liści świeżego szpinaku ●50 g suszonych pomidorów ●sól ●pieprz
■ Czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z posiekanym świeżym tymiankiem (lub suszonym), 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
■ Pierś kurczaka rozdzielić. Mięso od środka i na zewnątrz natrzeć czosnkiem z przyprawami. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Szpinak opłukać, po odcięciu ogonków liście posiekać. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
■ Każdą pierś naciąć tak, by powstała kieszeń. Napełnić farszem. Obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie piersi ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 10 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem oraz sałatą obficie skropioną sosem winegret.

Piotr Majewski (Blue Cactus)
Kurczak w cytrynowej marynacie
Porcja: 306 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 2 lub 4 osób
●kurczak o wadze ok.1,5 kg
Marynata: ●5 cytryn ●4 łyżki musztardy kremowej ●5 ząbków czosnku ●6 łyżek oleju ●4 łyżeczki soli
■ Kurczaka dokładnie opłukać, usunąć tłuszcz. Tuszkę pokroić na połówki lub ćwiartki.
■ Cytryny sparzyć, wycisnąć z nich sok. Zmiksować go z resztą składników marynaty na jednolitą masę, konsystencją przypominającą gęstą śmietanę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie posmarować przygotowaną marynatą. Odstawić do lodówki mniej więcej na 8 godzin (najlepiej na noc).
■ Mięso smażyć na grillu lub patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony (jeśli obawiamy się jego przypalenia, można je krótko grillować, a później porcje podpiec w piekarniku).
■ Kurczaka podawać z ziemniaczanym purée (ugotowane ziemniaki ubić z masłem oraz śmietanką), czosnkiem pieczonym w łupinach i zblanszowanymi, chrupiącymi warzywami (groszek cukrowy, cukinia, marchewka, brokuły, rzodkiew japońska).

Reklama

Sebastian Perchel (Dziki Ryż)
Makaron Yaki Soba
Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 2 osób
●300 g pszennego japońskiego makaronu soba ●mała cebula ●dymka ze szczypiorem ●2 łyżki kiełków sojowych ●kilka krewetek (mrożonych) ●pierś kurczaka (150 g) ●po strąku czerwonej i zielonej papryki ●2 łyżki oleju ●2 jajka
Sos Yaki Soba: ●1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego ●2 łyżeczki jasnego sosu sojowego ●1/2 łyżeczki cukru ●1/4 łyżeczki białego pieprzu
Do dekoracji: ●marynowany imbir ●prażona cebula ●prażony sezam
■ Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę i białą część dymki obrać. Pokroić w 2,5-cm słupki. Szczypior pociąć w kawałki.
■ Składniki na sos Yaki Soba zagotować. Wymieszać z cebulą, dymką, kiełkami sojowymi, krewetkami i makaronem.
■ Pierś kurczaka opłukać, pokroić w grubą kostkę. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki.
■ W woku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kurczaka i paprykę ok. 2 minut. Następnie włożyć makaron z dodatkami. Smażyć w dalszym ciągu, delikatnie mieszając, ok. 3 minut. Wbić jajka, wymieszać i smażyć, aż się zetną. Przed podaniem potrawę udekorować marynowanym imbirem, prażoną cebulą i sezamem.
Zupa tajska
Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 2 osób
●cebula ●mały ząbek czosnku ●1/2 centymetrowy kawałek imbiru ●pierś kurczaka (ok. 200 g) ●1/4 łyżeczki zielonej pasty curry ●litr bulionu z drobiu lub warzyw ●200 ml mleka kokosowego ●sok z cytryny ●sos rybny ●2 łyżki oleju ●100 g makaronu sojowego ●sól
Do dekoracji: ●pomidor ●świeża kolendra ●dymka ●trawa cytrynowa
■ Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir oskrobać, posiekać lub zetrzeć na tarce. Kurczaka opłukać, pokroić w kostkę.
■ Olej rozgrzać (w woku lub na patelni). Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Włożyć kurczaka i dalej smażyć. Pod koniec dodać pastę curry, bulion i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Doprawić kilkoma kroplami sosu rybnego, solą i sokiem z cytryny.
■ Pomidor i dymkę drobno pokroić. Suchy makaron rozłożyć do miseczek. Zalać gorącą zupą. Posypać pomidorami, dymką i posiekaną kolendrą. Udekorować trawą cytrynową.
Źródło: Claudia 11/2006

Reklama
Reklama
Reklama