Reklama

Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 10 porcji

Reklama
  • 125 g herbatników maślanych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 125 g masła
  • 10 listków białej żelatyny
  • laska wanilii
  • 600 g jogurtu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 100 g cukru
  • 350 g wiśni w syropie
  • 200 ml kremówki
  • wiórki czekoladowe i cukier puder do dekoracji
Reklama

Herbatniki wsypać do torebki i pokruszyć tłuczkiem do mięsa. Orzechy posiekać. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami oraz orzechami. Tortownicę w kształcie serca wyłożyć masą herbatnikową, docisnąć. Owinąć folią i wstawić do lodówki. 7 listków żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i wymieszać go z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem. Wiśnie odcedzić (syrop zachować). Żelatynę podgrzać, dodać 3 łyżki jogurtu, wymieszać i połączyć z pozostałym jogurtem.
Wstawić do lodówki na 10 minut. kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z lekko ścinającą się masą jogurtową i wiśniami. Masę rozsmarować na spodzie. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Resztę żelatyny rozpuścić w syropie wiśniowym. Podgrzać, przestudzić i kleksami płynu ozdobić powierzchnię ciasta. Ponownie wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z tortownicy, posypać wiórkami czekoladowymi i cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama