Słodkości dla mamy - ptysie z bitą śmietaną
Delikatne i bardzo smaczne - takie są ptysie z bitą śmietaną. Niektórym przypominają dzieciństwo, ale są też doskonałą propozycją na Dzień Matki.
- Claudia
Porcja: 540 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 20 porcji
- 500 ml wody
- 200 g masła
- łyżeczka soli
- 300 g mąki
- 8 jajek
- 400 ml kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Wodę zagotować z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać mą-kę i energicznie mieszając, podgrzewać, aż powstanie elastyczne ciasto. Przestudzić je, a następnie dodać jedno po drugim jajka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i na blachę wyciskać porcje wielkości mandarynki.
Piec 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier waniliowy. Ptysie przeciąć na pół i za pomocą rękawa napełnić bitą śmietaną. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Zaraz podawać.