Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 1/2 kg piersi indyka
  • kawałek świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • pęczek dymki
  • strąk czerwonej papryki
  • mała cukinia
  • puszka moreli (40 dag)
  • 15 dag pieczarek
  • pęczek natki
  • 15 dag kiełków sojowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier
Reklama

Czosnek i imbir posiekać. Wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z marynatą.
Warzywa oczyścić, umyć. Dymki pokroić ukośnie w grube krążki. Paprykę pokroić w paseczki, cukinię w plasterki. Morele przepołowić, syrop zachować.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Natkę opłukać, posiekać. Kiełki sparzyć, przelać zimną wodą, osączyć.
Olej rozgrzać, włożyć osączone mięso, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, cukinię, pieczarki, morele oraz dymkę, smażyć jeszcze 3 minuty.
Wlać 150 ml syropu z moreli, ocet, resztę sosu sojowego, wymieszać, przyprawić. Posypać kiełkami i natką.

Reklama
Reklama
Reklama