Słodko-kwaśna chińszczyzna
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 31.03.2005, 07:58
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 kg piersi indyka
- kawałek świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- 7 łyżek sosu sojowego
- pęczek dymki
- strąk czerwonej papryki
- mała cukinia
- puszka moreli (40 dag)
- 15 dag pieczarek
- pęczek natki
- 15 dag kiełków sojowych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Czosnek i imbir posiekać. Wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z marynatą.
Warzywa oczyścić, umyć. Dymki pokroić ukośnie w grube krążki. Paprykę pokroić w paseczki, cukinię w plasterki. Morele przepołowić, syrop zachować.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Natkę opłukać, posiekać. Kiełki sparzyć, przelać zimną wodą, osączyć.
Olej rozgrzać, włożyć osączone mięso, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, cukinię, pieczarki, morele oraz dymkę, smażyć jeszcze 3 minuty.
Wlać 150 ml syropu z moreli, ocet, resztę sosu sojowego, wymieszać, przyprawić. Posypać kiełkami i natką.
Reklama
Reklama
Reklama