Słodkie wspomnienie lata
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 20:10
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 łyżki marynowanych wiśni
- 10 marynowanych śliwek
- duża gruszka
- 15 dag żółtego sera, np. edamskiego
- 10 dag wędzonej szynki
- kawałek białej części pora lkilka gałązek koperku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Reklama
- Olej i ocet wlać do szklanej salaterki, wymieszać. Dodać cukier, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.
- Gruszkę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Por oczyścić, pokroić w krążki. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Śliwki pokroić w ćwiartki.
- Wszystkie składniki razem z wiśniami włożyć do salaterki z sosem. Całość wymieszać, wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z ciemnym pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama