Słodkie przepisy na Mikołajki 2017
Czekoladowe trufle, kluski z makiem, słodki piernik. Te świąteczne desery umilają zimowe dni!
Mikołajki 2017: prezenty DIY
Początek grudnia to najwyższa pora, by zacząć przygotowywać się do świąt. Żeby wprawić się w świąteczny nastrój słuchamy kolęd, a wolny czas spędzamy na wypiekach w kuchni. W końcu pieczenie ciast odpręża tak, jak medytacja, co niedawno udowodnili naukowcy. A nic nie cieszy bardziej, niż prezenty DIY, którymi można obdarować bliskich. Do takich upominków zaliczają się również własnoręcznie wykonane czekoladki, czy piernikowe ciasto bananowe ze słoiczkiem domowej konfitury. Nie samymi piernikami człowiek żyje - co udowadniają powyższe przepisy!
1 z 4
Mikołajki 2017: piernikowy chlebek bananowy
Korzenny chlebek bananowy świetnie sprawdzi się w roli deseru lub słodkiego, bożonarodzeniowego śniadania. Najlepiej smakuje posmarowany masłem orzechowym lub polany syropem klonowym.Przepis:3 bardzo dojrzałe banany3 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego1/3 szklanki syropu klonowego3 łyżki oleju kokosowegoszklanka mąki gryczanejpół szklanki orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść żurawinyszczypta soliłyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia2 łyżeczki bezglutenowej przyprawy piernikowejopcjonalnie: kawałki gorzkiej czekolady, płatki migdałów do posypaniaSiemię lniane zalej 1/4 szklanki ciepłej wody, wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem na jednolitą masę, następnie dodaj do nich siemień, olej kokosowy i syrop klonowy - wszystkie te składniki połącz ze sobą za pomocą trzepaczki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, proszkiem oraz przyprawami. Połącz suche składniki z mokrymi, po czym dodaj do nich orzechy z żurawiną i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy możesz dosypać kawałki czekolady. Przelej ciasto do prostokątnej foremki posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka bananowego możesz posypać płatkami migdałów - piecz go w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po tym czasie pozostaw go w piekarniku do wystudzenia.
2 z 4
Mikołajki 2017: czekoladowe trufle
Przepis:pół szklanki wyłuskanych pistacjipół szklanki nasion słonecznika5-6 świeżych daktyli2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady 90% (lub 1/3 szklanki masła kakaowego)2 łyżki surowego kakao2 łyżki syropu klonowegoPistacje zmiel w młynku razem z nasionami słonecznika. Następnie przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z daktylami i surowym kakao. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej i dodaj ją do powstałej masy, wymieszaj. Do wszystkich składników dolej syrop klonowy i zacznij lepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz praliny w kawałkach posiekanych pistacji, sproszkowanym kakao, wiórkach kokosowych lub migdałach zmielonych na mąkę.
3 z 4
Mikołajki 2017: piernikowe smoothie
Przepis: 1 mrożony bananszklanka mleka migdałowego4 daktylełyżeczka naturalnego kakaołyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki sproszkowanego imbirułyżeczka miodu (zamiast powyższych przypraw można dodać łyżeczkę gotowego miksu przypraw do piernika)Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w pojemniku blendera. Koktajl podawaj w słoiczkach lub szklanych butelkach ze słomką.
4 z 4
Mikołajki 2017: kluski z makiem
Przepis:3 marchewkiszczypta soli morskiej200 g maku2 łyżki rodzynek2 łyżki orzechów włoskich2 łyżki rodzynkówłyżka miodu lub syropu klonowego1/2 szklanki mleka migdałowegoMarchewki umyj i dokładnie obierz. Obieraczką do warzyw potnij je na cienkie plastry przypominające makaron, przeciągając przyrząd przez całą długość warzywa, tak aby powstały z niego "wstążki". W garnku ugotuj mleko migdałowe, dodaj do niego mak i gotuj składniki na małym ogniu jeszcze przez 30 minut. Następnie mleczno-makową masę zmiksuj za pomocą blendera, dodaj do niej posiekane orzechy włoskie, rodzynki oraz miód. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, następnie wrzuć do niej pocięte marchewki, dopraw je szczyptą soli i gotuj przez 5-6 minut. Po tym czasie odsącz je z wody - gotowy makaron wymieszaj z masą makową. Kluski podawaj po lekkim ostudzeniu.