Słodki "słonecznik"
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 370 kcal
Składniki na 12 porcji
- Moje Gotowanie
● 30 dag mąki
● 20 dag masła
● 10 dag cukru
● żółtko
● łyżka śmietany
● 1 kg gruszek
● 3 jajka
● 10 dag miodu
● 20 dag mielonych migdałów
● cukier puder
Zagnieść mąkę z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną, wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić natłuszczoną tortownicę, tworząc brzeg.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć z nich gniazda nasienne.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z miodem, dodać migdały i wymieszać z pianą z białek. Wyłożyć na spód. Rozłożyć gruszki, przekrojoną częścią do dołu, lekko docisnąć.
■ Piec godzinę w temp. 180°C. Wyjąć, ostudzić, delikatnie oddzielić od brzegu tortownicy. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.