Śliwkowy torcik
Porcja: 343 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Chłodzenie: 70 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:06
Reklama
Na 8 porcji
Reklama
- spód z biszkoptowego ciasta
- 750 g śliwek węgierek
- szklanka śmietany kremówki
- 8 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek likieru owocowego
- 1/4 szklanki mocnej, słodkiej herbaty
- 2 białka
- 2 łyżki niesolonych pistacji
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Reklama
Śliwki wydrylować. Kilka odłożyć. Z pozostałych owoców 10 pokroić w paski i skropić likierem. Resztę zmiksować z łyżką cukru i cynamonem. Białka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pianę wymieszać z musem śliwkowym. Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić. Postacje posiekać. Śmietanę ubić z resztą cukru. Wymieszać z musem śliwkowym, żelatyną i pistacjami. Wstawić na 10 minut do lodówki. Blat nasączyć herbatą wymieszaną z pozostałym likierem. Posypać śliwkami nasączonymi alkoholem. Na wierzch nałożyć masę (3 łyżki masy odłożyć). Razem z odłożoną masą wstawić na godzinę do lodówki. Torcik wyjąć. Udekorować pozostałą masą oraz całymi śliwkami.
Reklama
Reklama
Reklama