Reklama

SKŁADNIKI NA 6 SZTUK

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 dag drożdży
  • żółtko
  • mąka do podsypania
  • 35 dag śliwek
  • szczypta zmielonych goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
Reklama

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 3 łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Masło stopić. Mąkę wsypać od miski, dodać łyżkę cukru, połowę stopionego masła, żółtko i wyrośnięty rozczyn, wymieszać, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Miąższ drobno pokroić. Podlać 3 łyżkami wody, gotować na małym ogniu, aż płyn wyparuje. Wsypać 2 łyżki cukru, wymieszać, ostudzić.
Ciasto zagnieść na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt 20x30 cm. Resztę cukru wymieszać z przyprawami i migdałami. Mieszanką posypać ciasto, rozłożyć masę śliwkową. Ciasto zrolować od dłuższej strony, pokroić na 6 plastrów.
Ślimaczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odłożyć do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Ciastka posmarować resztą stopionego masła. Piec 25 minut w temp. 200 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama