Reklama

Przepisy świąteczne: Śledziki po myśliwsku z grzybami

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 40 dag filetów śledziowych w oleju
  • 15 dag grzybów (koźlarze, borowiki)
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz, papryka, cukier, ew. sól

Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?

Śledzie po myśliwsku z grzybami: jak zrobić?

Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować (ok. 10 minut), osączyć, pokroić w plasterki. Filety śledziowe osączyć z oleju, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy i ok. 1/3 szklanki wody, wymieszać.
Włożyć grzyby, wymieszać, zagotować, przyprawić cukrem, papryką, pieprzem, oregano, majerankiem i ew. solą (ostrożnie, bo śledzie są słone).
Sos całkowicie wystudzić, a następnie włożyć śledzie i delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoja, wstawić na 2 dni do lodówki. Podawać z pieczywem.

Przygotowanie: 1 godzina
Oczekiwanie: 2 dni
Porcja: 260 kcal

Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:

Zobacz także

Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Grzyby w złocistej panierce

Tradycyjny sos grzybowy

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama