Śledziki po myśliwsku z grzybami: prosty przepis na wigilijny stół
Śledź króluje na wigilijnym stole, a przepisów na śledzia w roli głównej jest na pęczki. Jednak śledzie po myśliwsku w grzybami to jedne z najczęściej wybieranych przepisów świątecznych. Jak go zrobić krok po kroku? Podpowiadamy.
- kobieta.pl
Przepisy świąteczne: Śledziki po myśliwsku z grzybami
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 40 dag filetów śledziowych w oleju
- 15 dag grzybów (koźlarze, borowiki)
- 3-4 cebule
- 2 łyżki oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz, papryka, cukier, ew. sól
Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?
Śledzie po myśliwsku z grzybami: jak zrobić?
Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować (ok. 10 minut), osączyć, pokroić w plasterki. Filety śledziowe osączyć z oleju, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy i ok. 1/3 szklanki wody, wymieszać.
Włożyć grzyby, wymieszać, zagotować, przyprawić cukrem, papryką, pieprzem, oregano, majerankiem i ew. solą (ostrożnie, bo śledzie są słone).
Sos całkowicie wystudzić, a następnie włożyć śledzie i delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoja, wstawić na 2 dni do lodówki. Podawać z pieczywem.
Przygotowanie: 1 godzina
Oczekiwanie: 2 dni
Porcja: 260 kcal
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami