Śledziki po myśliwsku
Przygotowanie: 1 godz.
Oczekiwanie: 2 dni
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 14:39
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 40 dag filetów śledziowych w oleju
- 15 dag grzybów (koźlarze, borowiki)
- 3-4 cebule
- 2 łyżki oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz, papryka, cukier, ew. sól
Reklama
Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować (ok. 10 minut), osączyć, pokroić w plasterki. Filety śledziowe osączyć z oleju, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy i ok. 1/3 szklanki wody, wymieszać.
Włożyć grzyby, wymieszać, zagotować, przyprawić cukrem, papryką, pieprzem, oregano, majerankiem i ew. solą (ostrożnie, bo śledzie są słone).
Sos całkowicie wystudzić, a następnie włożyć śledzie i delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoja, wstawić na 2 dni do lodówki. Podawać z pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama