Śledzie z orientalnymi dodatkami
Nowy pomysł na śledzika. Z imbirem i gorczycą!
- Claudia
Opublikowano: 09.01.2014, 09:22
Reklama
Porcja: 227 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 8 porcji:
Reklama
- 8 filetów śledziowych
- kawałek imbiru (10 cm)
- łyżka ziaren gorczycy
- łyżeczka suszonego tymianku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 szklanki oleju
- 2–3 liście laurowe
- 2–3 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
Reklama
Filety śledziowe zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny.Opłukać. Następnie wytrzeć i pokroić na kawałki. Imbir obrać, pociąć w plasterki. Kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego rozgnieść. Wymieszać z tymiankiem. Śledzie układać w słoiku, przekładając je imbirem i posypując tymiankiem z dodatkami. Zalać olejem. Do słoika włożyć liście laurowe, a na wierzch ziarna pieprzu, resztę gorczycy, ziela angielskiego i gwiazdki anyżu. Słoik zamknąć. Odstawić do lodówki minimum na 24 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama