Reklama

6–8 filetów śledzi matiasów
3 liście laurowe
4 goździki
po 4 ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
łyżka cukru
łyżeczka soli
1/2 szklanki octu
2 cebule
3–4 ugotowane buraki
250 ml majonezu
szczypior
[adsense]
Filety opłucz i osusz, pokrój na porcje i ułóż w słoju. Liście, goździki, ziarna ziela, pieprzu i jałowca oraz cukier i sól zagotuj w szklance wody z dodatkiem octu. Przestudź, przecedź, zalej śledzie wraz z pociętą w półplasterki cebulą, wstaw na noc do lodówki. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W szklanej salaterce ułóż warstwami: majonez, śledzie z cebulą, buraki, majonez itd., aż do wyczerpania składników. Wierzch udekoruj szczypiorem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama