Śledzie po warszawsku
Prezentujemy wielkanocny przepis Karola Strasburgera na śledzie po warszawsku. Porcja: 299 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 8 porcji
- Claudia
Opublikowano: 27.03.2009, 11:00
Reklama
- 500 g filetów śledziowych
- 500 ml mleka
- sok z cytryny
- 150 ml śmietany
- 50 g tartego chrzanu
- 50 g rodzynek
- łyżka natki
- żółtko jajka ugotowanego na twardo
- cukier
- sól
- pieprz
Reklama
Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, osączyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z chrzanem, opłukanymi rodzynkami, natką oraz przetartym przez sitko żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem śmietanowym.
Reklama
Rada Karola:
Najlepiej smakują śledzie solone sprzedawane w całości. Wymagają jednak żmudnego obierania.
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera
Reklama
Reklama
Reklama