Śledzie na Wigilię: 3 sprawdzone przepisy
Każda gospodyni ma swój sposób na śledzie na Wigilię, ale warto spróbować nowych smaków. Są pyszne z cytrusami i orzechami. Warto spróbować też śledzia z rodzynkami. Albo wszystkich 3 rodzajów...
Śledzie na Wigilię
Śledzie na Wigilię to w wielu domach jedna z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole. Warto wyjść poza przyjęte przed laty ramy i przyrządzić coś więcej niż standardowe śledzie w śmietanie, pod pierzyną czy w oleju. Zanim jednak znajdą się na talerzach, należy je odpowiednio przygotować.
Jak przyrządzić śledzie na Wigilię?
Niezależnie od tego, który z trzech przepisów na śledzie na Wigilię zamierzasz wykorzystać, wcześniej powinnaś odpowiednio przygotować ryby. Chcąc pozbyć się charakterystycznego zapachu i nadmiaru soli, namocz je w wodzie. Czas moczenia zależy od wielkości ryb. Gdy są duże, należy trzymać je w wodzie nawet przez 12 godzin zmieniając ją dwukrotnie. Małe kawałki śledzi moczymy odpowiednio krócej.
Śledzie po grecku z rodzynkami
- 400 g płatów śledziowych lekko marynowanych
- po 400 g cebuli i marchewki w 100 g rodzynków
- 100 ml przecieru pomidorowego Podravka
- olej słonecznikowy
1. Śledzie osącz i pokrój. Marchew krótko ugotuj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule pokrój w „ósemki”.
2. Na oleju lekko podsmaż cebulę. Dodaj rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Zdejmij z ognia.
3. Śledzie dodaj do wystudzonych jarzyn.
Sałatka śledziowa z orzechami
- 4 płaty śledziowe ze słonej zalewy
- 200 g białej fasoli z puszki
- 150 g orzechów włoskich
- cytryna i cebula
- natka pietruszki
- olej lniany
1. Śledzie wymocz w wodzie 30 minut. Pokrój na kawałki. Cebulę i orzechy drobno pokrój.
2. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz, aby usunąć z niej nadmiar soli.
3. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok. Zmieszaj z niedużą ilością oleju lnianego. Natkę posiekaj.
4. Zmieszaj śledzie, fasolę, orzechy, cebulę i natkę. Skrop mieszanką soku z cytryny i oleju.
Śledzie na Wigilię w cytrusach
- 4 płaty śledziowe z zalewy octowej
- 2 cebule cukrowe
- 4 małe korniszony
- paski papryki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
1. Korniszony ułóż na śledziach. Zawiń ciasno i zepnij wykałaczką.
2. Cebulę posiekaj. Połowę ułóż w słoju, na niej śledzie. Z cytrusów wyciśnij sok do słoja. Skórkę i paprykę pokrój i posyp śledzie. Przykryj cebulą. Odstaw na noc.
Które śledzie na Wigilię zdecydowałaś się przygotować w tym roku? A może wypróbujesz wszystkie przepisy?