Reklama

Śledzie na Wigilię

Śledzie na Wigilię to w wielu domach jedna z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole. Warto wyjść poza przyjęte przed laty ramy i przyrządzić coś więcej niż standardowe śledzie w śmietanie, pod pierzyną czy w oleju. Zanim jednak znajdą się na talerzach, należy je odpowiednio przygotować.

Reklama

Jak przyrządzić śledzie na Wigilię?

Niezależnie od tego, który z trzech przepisów na śledzie na Wigilię zamierzasz wykorzystać, wcześniej powinnaś odpowiednio przygotować ryby. Chcąc pozbyć się charakterystycznego zapachu i nadmiaru soli, namocz je w wodzie. Czas moczenia zależy od wielkości ryb. Gdy są duże, należy trzymać je w wodzie nawet przez 12 godzin zmieniając ją dwukrotnie. Małe kawałki śledzi moczymy odpowiednio krócej.

Śledzie po grecku z rodzynkami

  • 400 g płatów śledziowych lekko marynowanych
  • po 400 g cebuli i marchewki w 100 g rodzynków
  • 100 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • olej słonecznikowy

1. Śledzie osącz i pokrój. Marchew krótko ugotuj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule pokrój w „ósemki”.
2. Na oleju lekko podsmaż cebulę. Dodaj rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Zdejmij z ognia.
3. Śledzie dodaj do wystudzonych jarzyn.

Sałatka śledziowa z orzechami

  • 4 płaty śledziowe ze słonej zalewy
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 150 g orzechów włoskich
  • cytryna i cebula
  • natka pietruszki
  • olej lniany

1. Śledzie wymocz w wodzie 30 minut. Pokrój na kawałki. Cebulę i orzechy drobno pokrój.
2. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz, aby usunąć z niej nadmiar soli.
3. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok. Zmieszaj z niedużą ilością oleju lnianego. Natkę posiekaj.
4. Zmieszaj śledzie, fasolę, orzechy, cebulę i natkę. Skrop mieszanką soku z cytryny i oleju.

Śledzie na Wigilię w cytrusach

  • 4 płaty śledziowe z zalewy octowej
  • 2 cebule cukrowe
  • 4 małe korniszony
  • paski papryki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
Reklama

1. Korniszony ułóż na śledziach. Zawiń ciasno i zepnij wykałaczką.
2. Cebulę posiekaj. Połowę ułóż w słoju, na niej śledzie. Z cytrusów wyciśnij sok do słoja. Skórkę i paprykę pokrój i posyp śledzie. Przykryj cebulą. Odstaw na noc.
Które śledzie na Wigilię zdecydowałaś się przygotować w tym roku? A może wypróbujesz wszystkie przepisy?

Reklama
Reklama
Reklama