Reklama

• 4 filety śledzia solonego, dobrze wymoczonego
• 50ml śliwowicy
• 100ml wody
• 1 listek laurowy
• Kilka ziaren pieprzu
• 8 kulek z bryndzy podkarpackiej marynowanej
• Drobno posiekana natka pietruszki
• 4 łyżki „Powideł galicyjskich z kotła”
• 3 łyżki octu balsamicznego
• 3 łyżki oliwy
• Pieprz świeżo mielony
• 500ml soku porzeczkowego

Reklama

Śliwowicę, wodę, liść laurowy i pieprz zagotuj, ale nie gotuj, ostudź. Śledzie włóż do miski i zalej marynatą, odstaw nawet na kilka godzin. Kulki bryndzy obtocz w natce i również wstaw do lodówki. Powidła dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Podanie: filety przekrój na pół i owijaj paskami fileta kulki z bryndzy. Całość polej delikatnie sosem śliwkowym.

Zapraszamy do udziału w konkursie - Regionalne specjały ze śledzia norweskiego

Reklama
Reklama
Reklama