Śledź z pieczonymi ziemniakami
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność: 280 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
- 75 dag ziemniaków
- olej
- suszony tymianek i rozmaryn
- 6 marynowanych filetów śledziowych
- 2 duże cebule
- 2 kwaśne jabłka
- ocet jabłkowy
- cukier
- 1/2 kubka śmietany 18%
- łyżka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, mniejsze przekrój wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki. Dokładnie osusz, włóż do żaroodpornej formy, skrop olejem, oprósz tymiankiem i rozmarynem. Piecz 30 min w temp. 220°C. Filety śledziowe pokrój na kawałki. Cebule pokrój w piórka, wymieszaj z obranymi i startymi na tarce o dużch otworach jabłkami. Skrop odrobiną octu, posyp cukrem, wymieszaj ze śledziem. Śmietanę wymieszaj z musztardą, polej śledzie, delikatnie wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Podawaj do pieczonych ziemniaków.
NASZA RADA: Aby potrawa była bardziej sycąca, posyp ją startym żółtym serem. Jeśli chcesz dodać jej koloru, zamiast białej cebuli użyj czerwonej. Sparz ją jednak, bo bywa bardzo ostra.