Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 75 dag ziemniaków
  • olej
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • 6 marynowanych filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • 1/2 kubka śmietany 18%
  • łyżka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
Reklama

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, mniejsze przekrój wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki. Dokładnie osusz, włóż do żaroodpornej formy, skrop olejem, oprósz tymiankiem i rozmarynem. Piecz 30 min w temp. 220°C. Filety śledziowe pokrój na kawałki. Cebule pokrój w piórka, wymieszaj z obranymi i startymi na tarce o dużch otworach jabłkami. Skrop odrobiną octu, posyp cukrem, wymieszaj ze śledziem. Śmietanę wymieszaj z musztardą, polej śledzie, delikatnie wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Podawaj do pieczonych ziemniaków.
NASZA RADA: Aby potrawa była bardziej sycąca, posyp ją startym żółtym serem. Jeśli chcesz dodać jej koloru, zamiast białej cebuli użyj czerwonej. Sparz ją jednak, bo bywa bardzo ostra.

Reklama
Reklama
Reklama