Śledź w marynacie na 4 sposoby
Dodatek oleju, octu, warzyw i przypraw sprawi, że śledziowy filet nabierze niezwykłego smaku. Ryba w zalewie powinna leżeć kilka dni, pamiętaj więc, by zrobić ją odpowiednio wcześniej.
- Claudia
1. W zalewie z wina
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 15 PORCJI
- 700 g śledzi (wymoczonych)
- 5 cebul
- 125 ml octu winnego
- 250 ml cherry
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 150 g cukru
- 5 ziaren pieprzu
- 2 goździki
- 4 owoce jałowca
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Cebule obrać, pociąć w krążki. Ocet, cherry, wino i cukier zagotować. Dodać cebulę i przyprawy. Gotować 5 minut. Ostudzić. Śledzie zalać marynatą, przykryć i wstawić na 3 dni do lodówki.
2. Z orientalną nutą
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 8 PORCJI
- 8 płatów śledziowych (wymoczonych)
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (5 cm)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 suszone papryczki chili
- 2–3 gałązki rozmarynu
- kawałek trawy cytrynowej
- pieprz
- 100 ml oleju rzepakowego
Cebule, marchewki, czosnek i imbir obrać, a następnie pociąć w plasterki. Warstwowo układać w naczyniu marchew, cebulę, śledzie i pozostałe składniki. Zalać olejem. Przykryć i wstawić na 3–4 dni do lodówki.
3. W herbacianej bejcy
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 10 PORCJI
- 500 g śledzi (wymoczonych)
- 4 cebule szalotki
- 100 ml czarnej herbaty liściastej
- 125 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 10 owoców jałowca
- 5 goździków
- 5 ziaren pieprzu
- 200 ml oleju rzepakowego
Szalotki pokroić w krążki. 250 ml wody zagoto wać, wsypać herbatę i gotować 5 minut. Odcedzić, napar ostudzić. Połączyć z octem, liśćmi laurowymi, jałowcem, goździkami, pieprzem. Włoży śledzie i wlać olej. Wstawić na 3 dni do lodówki.
4. Z musztardą i jogurtem
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 6 PORCJI
- 6 płatów śledziowych (wymoczonych)
- cebula
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- łyżeczka curry
- pieprz
Śledzie pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem, osączyć. Obie musztardy wymieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą. Dodać cebulę. Doprawić curry i pieprzem. Marynatą zalać śledzie, wymieszać. Wstawić na 2 dni do lodówki.