Reklama

• 4 płaty śledzia solonego porządnie odsączonego
• 2 goździki
• Szczypta cynamonu
• Sok z jednej cytryny
• 5 łyżek soku jabłkowego
• Łyżeczka miodu
• 8 kostek 2x2 cm sękacza suwalskiego
• 2 łyżki masła
• 4 łyżki konfitury jarzębinowej
• 3 łyżki soku z granatów
• 50ml czerwonego wina
• Pieprz czarny świeżo mielony

Oczyszczonego ze słonej zalewy śledzia, przełóż do miski z marynatą z: goździków, cynamonu, soku z cytryny i jabłka oraz miodu. Odstaw go na minimum 40 min. do lodówki. Do miseczki włóż konfiturę, sok, czerwone wino i porządnie wymieszaj – odstaw. Przed podaniem, na patelni na małym ogniu, rozpuść masło i przesmaż sękacza. Podawaj sękacza, na nim odsączonego z marynaty śledzia. Całość polej sosem jarzębinowym.

Reklama

Zapraszamy do udziału w konkursie - Regionalne specjały ze śledzia norweskiego

Reklama
Reklama
Reklama