Skrzydełka w coli
Latem doskonale sprawdzają się dania, które nie wymagają nakładu pracy. Co powiesz na skrzydełka kurczaka w coli?
- Claudia
Porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 6–8 porcji
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- mielone chili
- olej do smażenia
- 1/2 l coca-coli
- sól
- pieprz
Skrzydełka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do dużej miski. Zalać sosem sojowym wymieszanym z octem i startym na drobnej tarce imbirem. Oprószyć chili, pieprzem i solą. Mięso wymieszać dokładnie z marynatą. Odstawić na 1–2 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim skrzydełka 5 minut z każdej strony. Wlać colę i zmniejszyć ogień. Przykryć i dusić ok. 40 minut (sos powinien dobrze zgęstnieć). Na koniec całość posypać chili.
Nasza rada:
Skrzydełka będą jeszcze bardziej pikantne i wyraziste w smaku, jeśli zamiast chili dodasz do marynaty posiekaną drobno małą ostrą papryczkę (razem z nasionami) i 2 ząbki posiekanego drobno czosnku.