Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 8–12 skrzydełek kurzych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • olej
  • 100 ml bulionu drobiowego z kostki
  • 1/2 łyżki imbiru w proszku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 cytryny
  • natka pietruszki
Reklama

Skrzydełka opłucz, ułóż w rondlu, zalej zimną wodą (aby tylko je przykryła), zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 min. Wodę odlej, skrzydełka osusz. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Miód przesmaż w rondlu na łyżeczce oleju, włóż skrzydełka, zalej bulionem, dodaj czosnek, imbir, sos sojowy, wino, dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Przez ostatnich 10 min często potrząsaj rondlem, aby sos dobrze oblepił skrzydełka, a potrawa się nie przypaliła. Podawaj z plasterkami cytryny, udekoruj listkami natki.

Reklama
Reklama
Reklama