Sezon na owoce - tarta nektarynkowa
Oto nasza propozycja na prostą tartę z nektarynkami, idealną na letnie popołudnie na słodko.
- Claudia
Opublikowano: 09.08.2014, 07:55
Reklama
Nektarynkowa tarta
PORCJA: 381 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 10 PORCJI
Ciasto:
Reklama
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 90 g cukru
- jajko
- szczypta soli
Masa:
- 6 nektarynek
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 500 g chudego twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 200 g bitej śmietany
- cukier puder
Reklama
Z podanych składników i 3 łyżek letniej wody zagnieść ciasto, wstawić na 30 m nut do lodówki. Nektarynki opłukać, przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokro na cząstki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg, mąkę, skórkę z cytryn oraz śmietanę. Wymieszać. Ciastem wylepić wyłożoną pergaminem form Na wierzchu rozprowadzić masę serową. Na niej układać owoce, lekko wciskając. Piec ok. 45 minut w 180°C. Podawać posypane cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama