Sezon na owoce - beza z malinami
Masz ochotę na coś słodkiego, świeżego i chrupiącego? Spróbuj przyrządzić torciki z bezą i malinami.
- Claudia
Opublikowano: 06.08.2014, 07:39
Reklama
Torciki z bezą i malinami
PORCJA: 340 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 8 PORCJI
Beza:
Reklama
- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- 20 ml likieru malinowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 150 g czekolady
- 40 g masła
- 70 ml kremówki 36 proc.
Ponadto:
- 200 g malin
- cukier puder
- listki mięty
Reklama
Białka ubić z cukrem pudrem i likierem. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować 8 kółek i rozsmarować na nich pianę. Piec 40 minut w 140°C. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Wymieszać. Następnie ubić na sztywno kremówkę. Połączyć z masą czekoladową. Krem rozłożyć na 4 bezach i przykryć pozostałymi bezami. Przed podaniem udekorować malinami, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić świeżymi listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama